Bezlepkové recepty na pečení

Bezlepkové recepty na pečení

 

Bezlepkově se stravuje čím dál tím více lidí. Důvody jsou různé – potravinová intolerance nebo alergie, zdravé stravování, hubnutí nebo zkrátka móda. Pravda je, že bezlepkové pokrmy jsou zpravidla lehčí a lépe stravitelné a obsahují více cenných živin. Vyřazení lepku z jídelníčku může mít řadu zdravotních benefitů i pro zdravé lidi bez stravovacích omezení, ale primárně jsou bezlepkové potraviny a recepty určené těm, kteří lepek nesmí ze zdravotních důvodů – celiakům a alergikům.

 

bezlepkové recepty

 

Co znamená bezlepkové stravování?

 

Bezlepková dieta je postavena na absolutním vynechání obilovin, které lepek obsahují – zejména je to pšenice, žito, ječmen, oves. Při přípravě pokrmů je možné využívat tzv. přirozeně bezlepkové potraviny a nebo upravené suroviny lepku zbavené uměle. Jsou to různé bezlepkové mouky, směsi na pečení, pečivo, těstoviny, sušenky a další.

Přirozeně bezlepkové potraviny jsou například rýže, kukuřice, zelenina včetně brambor, ovoce, maso, mléčné výrobky, med, cukr, ořechy, vejce, pohanka, sója, luštěniny, ryby a další.

V nabídce dnešních prodejen zdravé výživy, ale i větších supermarketů, je ale i bohatá řada produktů speciálně určených pro bezlepkovou dietu, kterými je možné téměř plnohodnotně nahradit mouky s lepkem.

 

bezlepková mouka

 

Bezlepkové alternativy pšeničné mouky

 

Při pečení je nejlépe využitelná mouka rýžová, kukuřičná, mandlová nebo amarantová. Mají také méně výraznou chuť než ostatní alternativy, takže příliš neovlivní výsledný pokrm. Zkušenější pekaři pak mohou sáhnout třeba po maniokové, hrachové, čirokové nebo kokosové mouce. Je ale potřeba vědět, jak se daná mouka chová a jak ji kombinovat s ostatními surovinami tak, aby výsledek byl chuťově vyrovnaný.

Bezlepkové mouky:

  • rýžová
  • kukuřičná
  • mandlová
  • kešu
  • kokosová
  • lněná
  • hrachová
  • čiroková
  • cizrnová
  • manioková
  • kaštanová
  • banánová

Při bezlepkovém pečení je také potřeba počítat s jinými vlastnostmi mouky nebo pečících směsí. Obecně vzato absence lepku způsobuje to, že výsledné pečivo nedrží tolik tvar a je křehčí, více se drolí a sype. Chuť výsledného výrobku nejméně ovlivní mouky uměle zbavené lepku.

 

Základní bezlepkové těsto třené

 

240 g tuku

3 vejce

200 g cukr moučka

400 g bezlepkové mouky (např. Jizerka, Schar nebo mix obilné bezlepkové a ořechové mouky)

1 prášek do pečiva

mléko nebo voda na rozředění

vanilka

Třeme tuk se žloutky, postupně zapracujeme zbylé přísady a nakonec ušlehaný sníh z bílků. Těsto je možné ochucovat kakaem, ovocem, mákem apod. a tvořit tak různé lité moučníky a bábovky.

 

Základní bezlepkové těsto kynuté

 

150 ml mléka

40 g tuku (másla)

50 g cukru krystal

10 g čerstvého droždí

250 g bezlepkové mouky

1 vejce

špetka soli

1 lžíce oleje

Část mléka ohřejte do vlažna, rozdrobte v něm droždí a lžičku cukru. Nechte vzejít kvásek.

V robotu nebo míse smíchejte všechny zbylé suroviny a přidejte kvásek. Zpracujte v hladké těsto, potřete olejem, aby se nelepilo k míse a nechtě 2 hodiny na teplém místě kynout. Po vykynutí tvarujte buchty, bochánky nebo závin a plňte různými náplněmi.

 

Základní bezlepkové těsto piškotové

 

50 g bezlepkové mouky (bezlepková směs nebo přirozeně bezlepková mouka, např. rýžová)

120 g cukr krystal

3 vejce

70 g kukuřičného škrobu

1/2 lžičky prášku do pečiva

špetka soli

vanilka

Vyšlehejte sníh z bílků do tuha. Na sníh přesijte přes síto postupně mouku smíchanou se škrobem a práškem do pečiva, cukr a postupně opatrně zašlehejte žloutky. Z těsta můžete péct základní dortový korpus, muffiny nebo bublaninu.

 

Základní bezlepkové těsto linecké

 

150 g másla

120 g moučkový cukr

vanilka

1 vejce

70 g mletých mandlí

250 g bezlepkové mouky

mouka bezlepková 250 g

Všechny suroviny rychle zpracujte v hladké těsto buď v robotu nebo na válu ručně. Nechte v lednici vychladit alespoň několik hodin nebo do druhého dne. Po vychlazení vyválejte a vykrajujte tvary na slepování nebo upečte v celku jako linecký koláč s mřížkou.

 

bezlepkové lowcarb

 

Bezlepkové KETO a low carb pečení

 

Bezlepkové mouky mají své místo také v receptech velmi populární KETO nebo lowcarb diety. Nejvíce se používají mouky ořechové jako je kokosová, mandlová nebo kešu, které splňují požadavky na nízký obsah sacharidů. Pokud tedy plánujete přechod na nízkosacharidovou dietu, připravte se na to, že vynechání klasické mouky podobné změny v jídelníčku vás neminou.

4.9/5 - (14 hlasů)

O autorovi:

Zakladatelka a šéfredaktorka projektu | redakce@vyber-si.cz

Vystudovala Management techniky na Mendelově Univerzite v Brně. Je nadšenec do trendů, nových technologií a marketingu. Vede testovací tým a je oponentem nových recenzí. Nejradši pročesává možnosti které nabízí trh a analyzuje rozsáhlá množství dat. Má více než 15 let zkušeností z oblasti e-commerce a díky tomu se orientuje v široké škále sortimentu. Svůj volný čas věnuje rodině a cestování. Strategicky rozvíjí web.