Jak odstranit vodní kámen z kávovaru

Jak odstranit vodní kámen z kávovaru?

 

Jedním z problémů kávovarů, který se občas přehlíží, je usazování vodního kamene. Vodní kámen má vliv nejen na chuť kávy, ale může také vést k trvalému poškození, které může ukončit váš ranní rituál dříve, než začne. Pojďme se proto podívat na to, jak rozpoznat a odstranit vodní kámen z kávovaru.

 

Jak odstranit vodní kámen z kávovaru

 

Jak a proč vzniká vodní kámen v kávovaru?

 

Vodní kámen je běžným problémem, s nímž se potýká každý majitel kávovaru. Jeho vznik se dá vysvětlit poměrně jednoduše. Voda, kterou používáme k přípravě kávy, obsahuje minerály, především uhličitan vápenatý. Tyto minerály se ohříváním a ochlazováním usazují a vytvářejí vodní kámen, který se ukládá na vnitřních plochách kávovaru nebo na topných spirálách. Když se vodní kámen rozšíří, může to negativně ovlivnit výkon kávovaru a v konečném důsledku vést ke zhoršení chuti vaší kávy.

 

Vodní kámen v kávovaru

 

Proč je důležité čistit a odvápnit kávovar?

 

Pokud máte rádi čerstvou kávu, určitě víte, jak důležité je mít pořádně fungující kávovar. Časem se ale v našich oblíbených přístrojích hromadí vápenné usazeniny (vodní kámen) a zbytky kávy, což může mít vliv na chuť kávy i životnost vašeho nápoje. Vodní kámen usazený na topné spirále totiž snižuje její efektivitu při ohřívání vody. Pro uvaření kávy tak může být nutná větší spotřeba elektrické elektřiny. Ohřívání vody je pak zátěží i pro tepelnou ochranu kávovaru. 

 

vodní kámen v kávovaru

 

Proto je důležité pravidelné čištění a odvápnění kávovaru. Pokud se o svůj stroj dobře staráte, prodloužíte jeho životnost a můžete si užívat skvělou kávu i nadále. A navíc, bezproblémový chod kávovaru vám ušetří spoustu času a nervů. Tak na co ještě čekáte? Pusťte se do čištění a dejte si tu nejlepší kávu, jakou jste kdy měli!

 

Jak často je třeba kávovar odvápnit?

 

Ale jak často je to potřeba? Na to není jednoznačná odpověď, záleží na frekvenci používání kávovaru a zanášení zásadně ovlivňuje také tvrdost vody ve vaší oblasti. U novějších domácích kávovarů vás stroj i sám upozorní, kdy nastal čas na odvápnění. V případě starších modelů musíte na pravidelné odstraňování vodního kamene myslet sami. 

 

Nejzazší frekvence je přitom jednou za tři měsíce. Pokud však máte tvrdou vodu a používáte kávovar vícekrát za den, přijměte za zvyk odvápnit ho minimálně jednou za měsíc. Jen tak si můžete být jisti, že udržíte svůj kávovar v plné síle.

 

Specifickou výjimkou pak mohou být kávovary vybavené dekalcifikátorem. Námi dále popisovaný proces pro tyto přístroje nemusí být vhodný, proto se vždy ujistěte o postupu v manuálu od výrobce.

 

jak odstranit vodní kámen z kávovaru

 

Čím se dá kávovar odvápnit?

 

Existuje několik možností, jak na odstranění vodního kamene z kávovaru. Můžete použít speciální odvápňovací roztok, speciální kapsle, domácí prostředky jako jedlou sodu nebo kyselinu citronovou, nebo se pusťte do kávovaru octem s vodou. 

 

Vedle pravidelného odvápnění je také důležité dbát na celkovou čistotu kávovaru, jeho nádob, konvice, filtru a zkrátka všech částí a stejně tak pravidelně čistit i mlýnek na kávu, aby vaše káva zůstávala stále stejně chutná a kvalitní.

 

Na co je třeba si dát při odvápnění kávovaru pozor?

 

Je důležité mít na paměti, že odvápnění kávovaru je významným úkonem, který bychom měli realizovat pravidelně, nejen kvůli udržení kvality kávy, ale také kvůli prodloužení životnosti samotného stroje, na odstraňování vodního kamene si dejte záležet.

 

Vždy se ujistěte, že prostředek, který zvolíte, je vhodný pro váš konkrétní kávovar a nepoškodí například gumové těsnění nebo nezabarví nádobu. Proto je třeba také pečlivě zvážit, zda použití domácích prostředků, jako právě sody nebo kyseliny citronové, je vhodné i pro váš přístroj.

 

jak odvápnit kávovar

 

Jak odvápnit kávovar?

 

Proces odvápnění kávovaru není složitý, ale vyžaduje určitý postup. Nejprve byste se měli rozhodnout, jaký prostředek použijete, zda je vhodný pro váš přístroj a podle návodu se dočtete, jaké je správné množství a doba působení daného roztoku. Nelijte do kávovaru žádné látky bez toho, abyste je správně naředili. V opačném případě si můžete stroj poškodit.

 

Naplňte zásobník na vodu odvápňovacím roztokem nebo roztokem vody a octa a nechte kávovar proběhnout cyklus bez kávy. V případě velkého zanesení vodním kamenem se můžete rozhodnout celý proces ještě jednou zopakovat.

 

Poté vyčistěte zásobník na vodu a opakujte tento postup s čistou vodou alespoň 2-3x, abyste odstranili přebytečný roztok a zbytečně neovlivňovali chuť kávy.

 

Do odvápňovacího roztoku můžete – většinou na 30 minut, ale vždy záleží na konkrétním prostředku – ponořit další součásti kávovaru. Důkladně vydrhněte od zbytků usazené kávy a opláchněte horkou vodou konvici, těsnění, trysky, páky nebo všechny další části stroje. Nyní je kávovar opět připraven k použití.

4.9/5 - (24 hlasů)